fallback

Жилищният пазар у нас – облачно с изгледи за още понижения

Очакванията са ентусиазмът на потенциалните клиенти и на банките относно финансирането на нови проекти да остане умерен през следващите една-две години

11:46 | 11.05.11 г. 24
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Въпреки известно раздвижване, което се забелязва на пазара на жилищни имоти у нас през последната година, настроението като цяло остава мрачно.

Ентусиазмът на потенциалните клиенти, както и на банките относно финансирането на нови проекти ще остане умерен поне през следващите една-две години. Това бе мнението на участниците в панелната дискусия, посветена на жилищните имоти по време на конференцията за недвижими имоти BalRec, която се провежда днес в София.

Въпреки това потенциалът на пазара в средносрочен план и особено на този в столицата, остава висок, каза Максимилиан Мендел от базираната във Варшава компания за пазарни проучвания REAS. Като аргументи той посочи недостатъчното предлагане на жилищни площи, отговарящи на съвременните изисквания, както и дългосрочната положителна перспектива на българската икономика.

Той каза, че по отношение на цените на жилищата у нас се очакват още спадове за близкото бъдеще, което за момента отблъсква купувачите. В момента цените в София са се върнали на нивата си от средата на 2007 г., смята той.

По думите на Лембит Тампере, член на управителния съвет и главен изпълнителен директор на естонската група за имоти Arco Vara Group, ценовият спад също не може да продължава вечно.

Както нивата на върха бяха неустойчиви, така и дъното е неустойчиво, казва той.

„Нелепо е да очакваме, че цената на един апартамент може да е 500 евро на кв. м след пет години“, коментира той.

Той обясни, че вече има първи признаци, даващи основание да се предположи, че дъното на пазара е близо. Един от тях е повишеният обем от продажби, който вече се вижда на пазара в София.

Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти", каза обаче, е 96% от сделките, по които компанията му е посредничила през последните месеци, са били на „атрактивни цени“ в съответния сегмент. Това показва, че ценовият фактор все още е решаващ при покупката на имот.

Предприемачите, участващи в дискусията, коментираха, че в това отношение пазарът се очаква да остане непроменен и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
fallback